Titlul proiectului: Cercetări privind capacitatea de combinare generală şi specifică a rasei Gât Golaș de Transilvania cu diferite rase și linii de găini privind calitatea cărnii

 

Programul: ADER

Cod proiect: ADER 8.1.9

 

Director / Responsabil de proiect: CUSTURĂ Ioan

Membrii echipei de cercetare: VAN Ilie, POPESCU MICLOȘANU Elena, TUDORACHE Minodora, DIACONESCU Cristiana, DINIȚĂ Georgeta, BAHACIU Gratziela Victoria, ȘULER Andra Dorina, NISTOR Lucica, MANEA Gabriela, MENGAI Mihai George, BURILESCU Cornelia, RADU Gabriela, GHEORGHE Anca, HĂBEANU Mihaela, CIURESCU Georgeta, LEFTER Nicoleta Aurelia, UNTEA Arabela, DUMITRU Mihaela, IDRICEANU Lavinia, BÎRLOGEANU Vasile, TRIFU Ioana.

Rezumat: Gât Golaş de Transilvania constituie o rasă naţională recunoscută ca rasă de expoziţie, dar și de interes pentru avicultura profesionistă. Ea deţine o serie de însuşiri importante: puii au un ritm de creştere rapid şi o viabilitate remarcabilă, păsările sunt rustice, adaptabile la condiţii diferite de mediu, furnizează carne cu însuşiri de calitate deosebite. De aceea, este mai mult decât justificat să i se acorde, în ţara de origine, cea mai mare atenţie. Scopul proiectului constă în determinarea capacităţii de combinare generală și specifică a rasei, în diferite varietăţi, cu alte rase sau simpli hibrizi, în vederea realizării unor hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii, crescuţi în diferite sisteme de creştere. Principalele activităţi, conform planului de realizare, unde în fiecare an, fiecare varietate de culoare se combină cu rase sau hibrizi, cuprind: experimentări pe loturi de reproducţie și de hibrizi specializaţi, studii şi teste de calitate a cărnii, testări de formule de nutreţuri combinate prin utilizarea de materii prime furajere specifice producţiei tradiţionale.

Principalele rezultate preconizate:

  • Realizarea unor ghiduri tehnologice pentru diferite sisteme de creştere a rasei Gât Golaș de Transilvania;
  • Promovarea în industria avicolă a producţiei de carne de calitate superioară pentru un hibrid estimat cu creştere mai lentă;
  • Estimarea calității cărnii, compoziție chimică, acizi grași, aminoacizi;
  • Stabilirea unor recomandări nutriționale specifice;
  • Estimarea eficienței utilizării unor materii prime furajere;
  • Studiu privind determinarea mărimii optime a fermei de produse cu specific tradiţional;
  • Propunerea unor module de organizare în diferite asocieri a producătorilor de produse avicole tradiţionale, în vederea valorificării unei mărci specializate;
  • Realizarea unui studiu tehnico – economic privind înfiinţarea unei ferme avicole cu specific traditional.